Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η Τέχνη του Ζην (ή Ένας Κυνικός στον Κήπο του Επίκουρου)

Το διάβασμα, δεν είναι τίποτε άλλο από την ανάγνωση της δομημένης σκέψης του γράφοντα. Και αυτό είναι μια μορφή τέχνης. Όταν δεν έχεις κάποιο βιβλίο μαζί σου, άσε τις σκέψεις σου να ταξιδέψουν και να εξελιχθούν. Αυτή είναι η στιγμή της δική σου δημιουργίας. Και αν κάποια σου αρέσει, σημείωσέ τη. Αυτό που μας καθορίζει στη ζωή είναι ο τρόπος σκέψης. Μη τη χαραμίζεις σε αηδίες. Η ζωή είναι μικρή. Μάθε να σκέφτεσαι.

Διάβαζε μόνο φιλοσοφία και ποίηση. Τα υπόλοιπα είναι απλά γνώσεις που ίσως, και να μη σου χρησιμεύσουν ποτέ. Τη γνώση την αποκτάμε με την πάροδο του χρόνου και με την προσωπική εξέλιξη της σκέψης.

Η φιλοσοφία υπάρχει σε κάθε μορφή τέχνης, σε κάθε τι στη ζωή. Η φιλοσοφία και η τέχνη, είναι η ίδια η ζωή. Μη μένεις μακριά τους, γιατί μένεις μακριά από τη ζωή.

Τα πάντα στη ζωή είναι ο έρωτας και η ηδονή. Το τέλος αυτών, είναι ο θάνατος.
Ο έρωτας και η ηδονή, δεν είναι απαραίτητα υλικές απολαύσεις. Συνήθως, όταν πραγματικά συμβαίνουν, είναι άκρως πνευματικές.

Ηδονή είναι το κάθε τι. Ένα παξιμάδι με ελιές κι ένα καραφάκι ρακή. Η απόλαυση μιας κουβέντας με φίλους, ένας βραδινός περίπατος στην παραλία, ένα λουλούδι που ανθίζει. Ηδονή είναι η ίδια η ζωή.

Το να ζεις χωρίς να ζεις, είναι έγκλημα. Δεύτερη ευκαιρία δεν είχε ποτέ κανείς.

Έχε πάντα ένα βιβλίο μαζί σου και τα μάτια σου ανοιχτά. Μην αφήνεις τη ζωή να περνάει από μπροστά σου χωρίς να κάνεις τίποτα. Δεν θα σου το συγχωρήσει ποτέ.

Καλλιέργησε το πνεύμα σου. Ο άνθρωπος χωρίς πνεύμα είναι ζωντανός νεκρός.

Ζήσε όσο προλαβαίνεις ακόμα. Αύριο θα είναι αργά.